sobota 3. října 2009

Valongo - první lezení v Portugalsku s lanem

Valongo je oblast těsně u Porta. Jedná se tedy o ukázkovou městskou oblast, což v sobě skýtá řadu výhod i nevýhod. Leze se na granitu, který zde vytvořil poměrně zajímavé chyty, včetně hodin madel a obecně chytů, které se na podobném materiálu nijak zvlášť často nevidí.


Obtížnost cest je různá. Od velmi lehkých, až po 7b+ v sektoru Amarella, který je pro mě zvláštní hlavně tím, že moc nechápu, jak se k němu má správně chodit. My jsme brodili. Teď to šlo, bylo přes 30°C, ale jak to budu dělat v zimě kdy tam konečně bude tření, to opravdu netuším. Leze se na několika sektorech, které jsou rozprostřeny na několika kilometrech čtverečních. A ještě doplním, lezení není tak hnusné, jak by se na první pohled z fotky mohlo zdát. Nicméně, Lavadores je stejně lepší!
Nejedná se o lezení, za kterým by se hodilo cestovat tisíce kilometrů, ale na vyblbnutí po škole, práci nebo jen když se nechce cestovat moc daleko to určitě stačí. Ostatně, ty lepší oblasti jsou spíš až v okolí Coimbry, tam bych měl jet zítra, pokud teda všechno dobře dopadne. Ještě doplním, že skutečně hnusnou kulisu jinak místy pěkného okolí dokresluje požářiště lesa (v Portugalsku nic neobvyklého) a taky lom s obrovskou haldou. O tom, že Portugalci moc často odpadkové koše nehledají jsem se už myslím zmínil v minulosti, takže i ty odpadky připomínají spíš Matiční ... Mimochodem, oblast je známa těžbou zlata už od římských dob

Průvodce pro Portugalsko obecně neexistuje, nebo momentálně není. Bohužel, Portugalci nic kromě fotbalu, motorismu a surfování neznají.

Žádné komentáře: