pondělí 5. října 2009

Vale de Poios

Nevím, jak začat článek o oblasti, kterou myslím, mnoho českých lezců přede mnou nenavštívilo. Už jsem omrkl oblasti těsně u Porta, případně přímo v Portu. Většina z nich splňovala to, co se dá očekávat od městských oblastí, žádná kromě boulderingu v Lavadores mě nijak nenadchla. Po poradě s Nojvou, který tu byl loni na semestr jsme zamířil za chlapíkem jménem Silvio Morgado - řeknu na rovinu: lezeckému štěstí vstříc.

(a řekněte, že to nepřipomíná St. Legere...)

Domluva byla jednoduchá, tak jsme v neděli zamířili směr Coimbra. Poblíž tohoto univerzitního města na půli cesty mezi Lisabonem a Portem se nachází kopečky, které jsou budovány jurským vápencem. Ano, spolu s blízkostí moře a rychlou erozí se tu nabízí to, co vyhledává valná většina lezců z celého světa v jižní Francii, Španělsku nebo Itálii.

(tohle je zas hotová Sperlonga.... akorat asi o něco lepší)

Vale de Poios - předem musím říct, že lezecké oblasti v okolí Coimbry je třeba brát jako celek, třeba jako Frankenjuru. Nebrat jen konkrétní podoblasti. Ono, každý z vás říká, že jede Jury, ne do Marienthalu (omlouvám se, jestli jsme špatně napsal). Ono, jen v těsné blízkosti Vale do Poios mi byli ukázány další tři oblasti, velikostně srovnatelné s Vale de Poios a mezi těmito oblastmi se dá přejít, nebo přejet autem za pár minut, respektive odhadem hodinu chůze. Mám-li se zamyslet nad tím, co mi první sektor připomínal, řeknu bez váhání, že na první pohled to bylo St. Legere.... při lezení sem si potom připadal jako v Juře. To zas bylo dírkama. Mínusem je výška, ale díky převislosti tu nateče i tak. Samozřejmě, Ceuse ani Siurana to není, ale je to super než cokoliv u nás nebo na Slovensku. To jest můj názor, který měnit jen tak nehodlám, na to jsme měl první dojem příliš silný.

(Silvio si dává 7b na OS... prej bylo lehké :-D)

Oblast se nachází u vesničky Poios, nedaleko Redinha. Má celkem 12 sektorů, celkem průvodce uvádí 162 cest. Nutno podotknout, že se zdaleka nejedná o konečný počet cest. Portugalská lezecká komunita je malá a cesty vznikají pomalu. Zejména východně orientovaná strana nabízí obrovský potenciál cest, které si na svůj vznik budou muset ještě nějaký ten rok počkat.

(tady jsem si připomněl cesty z Ceuse, ty kousek napravo od Cascade)

Závěr? Zavedu hvězdičkový systém, jedna až pět hvězdiček. Pět dám akorát Siuraně :-P, možná někdy Red Rocks, jestli se tam dokopu. Nulu tradičně Krasu (považujte za skutečně neobjektivní), tři Predhorie, Prečínu, čtyři Lidečku (holt neobjektivní patriot valašský)... Takže Vale de Poios 4*

(Silvio - místní lezecká generalita. V průvodci je na mnoha fotkách)

Plusy:
  • málo lezců, v Portugalsku lezení není tak populární
  • blízko od parkoviště, pohodlné spaní ve svobodomyslném a přátelském Portugalsku
  • velmi kvalitně zpracovaný knižní průvodce za rozumnou cenu (15€). Je v něm celé to vápencové uskupení v okolí Coimbry, včetně info, jak se tam dostat busem atd.
Mínusy
  • výška - nepřesahuje 20m
  • horko (v zimě zas plus, takže spekulativní)
  • u bivaku není voda a ani nevím, kde by na okolí byla
  • můj soukromý problém - jsou tam nýty, které nemusím (nedá se pytlit :-D)
Tak, a ještě pro dokreslení a případné následovníky ... kde že to je!

Žádné komentáře: