úterý 22. září 2009

Lavadores - bouldering

Bez lezení by to nešlo...

Mimochodem, možná by aspoň stálo za to, někdy to zkusit. Oprostit se od věci milované, ale už někdy tak všední. Zkusit něco nového, třeba surfovat na vlnách ... něco, co doma na rybníku ve Slavičíně budu moc jen těžko dělat a na co už nikdy v životě nemusím mít ty správné podmínky. Vždyť lezení je tak nenáročné - šutry jsou téměř všude. Bohužel, stará láska nerezaví a tak jsme v Portu hned druhý den vyrazil do Valonga. Lezecké to oblasti nedaleko od Porta. Tam sem ale zapomněl foťák - teda, foťák jsem nechal na privátu. Tak tedy o Portské Stránské... (chudák šutry ve Valongu, takové přirovnání ale ten Zetor mi tam nějak nechyběl).

Začnu teda oblastí, kam se dá z Porta dostat MHD. Jedná se obrovské množství žulových balvanů roztroušených po plaži v části Vila Nova de Gaie zvané Lavadores. Ono je to vlastně pořád ještě Porto, aglomerace OPorta je obrovská. V knihách se uvádí, že Porto má cca 300tis obyvatel. Realita je ale někde úplně jinde. Město Porto, kde nelze pořádně rozlišit kde končí a začínají části jako Porto, Riberira, Vila Nova de Gaia, Valongo, Matoshinos ... tak tady v té aglomeraci žije hodně přes 1mega lidí.

Bouldering v Lavadores je velmi slušnou lezeckou nabídkou, která z mého úhlu pohledu daleko převyšuje možnosti lezení v místě mé domovské univerzitě - v Brně. Kras prostě nemusím! Balvany se táhnou v délce několika set metrů. Dopady jsou velmi luxusní - do jemného písku pláže. K tou šum oceánu, prostě nádhera! K oblasti pravdě podobně neexistuje žádný průvodce. Každý lezec si musí kameny projít a vyhlédnout, co ho zajímá. Leze se po oblinách, krystalech které ač už malé nebo větší vystupují z mateční horniny zdejší žuly. Kuriozitou může být to, že ne vždy si zalezete ten boulder, který máte v plánu - přiliv někdy rozhodne holt za Vás.


Lavadores je velmi pěkné lezení. Nicméně, pokud by někdo chtěl vážit z ČR cestu dlouhou přes 3000km do Porta, rozhodně bych mu návštěvu rozmluvil. Pokud se člověk někdy octne v tomto konci světa (středověkého doopravdy), může zde strávit několik velmi krásných dnů. Praktické informace, aneb další s čím je počítat je to, že písek se lepí na lezky = kobereček pořeší mnohé. V Portugalsku je většinou teplo, a teplo se s třením na žule zrovna moc nekamarádí....

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

hm, ze by som si spravil na jar vylet do Portugalska? :}

tah-sha-tunga

Marek Goldbach řekl(a)...

tacho, na Petraci sem treba nebyl... ale Moravske lepsi oblasti znam (Bystricka, a tak to okolí :-D) ale tohle je fakt dobré. Paradni jsou hlavne ty dopady. Da se bez matky. Kdyz se clovek moc boji, tak si proste nacechra pisek. Nevyhodou je to, ze ted je pres den na plazi jeste prilis moc lidi, tak je to takove neprijmne.