čtvrtek 13. srpna 2009

Kopyto

Kopyto je fungl nová oblast v okolí Považské Bystrice. Je to jeden ze sektorů Predhorie. Ačkoliv se jedná o na pohled velmi malý sektor, určitě bych jej nezatracoval. Ostatně, Predhorie, pokud nebudeme počítat zlatou nabízí poměrně málo cest a to na Bronzové, která je super, zastíněná, pěkně odjištěná a v pravé části i vysoká tu máme už jenom Podkovu, která je taky zastíněná, ale její nevýhodou je bohužel to, že tamější vápenec je celkové něpříjemný a ačkoliv se na něm defacto neleze, tak velmi kluzký. Bohužel!

Kopyto je k těmto sektorům velmi zajímavou alternativou. Lezení je velmi podobné Zlaté s tím, že tady se jedná o veliký převis, paradní chyty a absolutně neoklouzaný vápenec typu Zlatá. Ne žádné krasovské kluziště, kde mohou být i nové cesty jako třeba nad Propadáním v Rudici záhadně kluzké, i když se leze snad druhý přelez.

Mohu oblast jen doporučit. Bohužel poněkud divná asi bude klasifikace (DKUIAA). Zatím jsem zkoušel jenom lehčí směry, ale i těch je tu dost, ve spojení s Broznovou i na celý den. Super varianta pro rodiny, protože se tam člověk dostane i s kočárkem. Tak tedy,vzhůru na Predhorie.

(Ferkovi Piačkovi děkuji za seznam cest, a udělanou práci. Skálu jsem viděl už dávno, ale nikdy mě nenapadlo, že by v tak zarosténém nepříjemném kvaku mohly vzniknout tak pěkné cesty. Kluci se asi pěkně nadřeli!)

Přístup: Skála se nachází pod levou částí Podkovy, hned u cesty kudy vede zelená značka směrem od Predhorie. Výška skal - až 20m.



ľavý pilier 5
pilier a kút 5+
Tatranská magistrála 5+
reve do paplóna 7+/8-
legenda 7+
vzor 7+
projekt kalorická bomba ?
posledná šanca 7
Gudrum 6
Harry montér 7
kniha ôdržbára 8
rampa 5
križovatka 6-


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ten převis nás vždy uchvátil při cestě na Sokolie a hlavně ta jeho díra vlevo, přes kterou tedkom vede cesta!!O velikonocích jsme tam potkali Piačka a Dionýza a nakonec to dopadlo tak, že jsme tam vlivem počasí tedkom ve čtvrtek 13.8. odpoledne vylezli Gudrum a Poslední šanci. Ta poslední zmiňovaná je opravdu špičková 7mička, která má klíčové místo nahoře nad dírou na spoďáka, kde jdeš na levou ruku na bočáka plus vytáčíš pravou špičku u nohy a natahuješ se nahoru do 2-3prstové kolmé spárky a pak šup levou do madla!Opravdu neskutečně luxusní krok!Prostě radost z lezení a hlavně z nového sektoru na Predhorie!!PS: predhorie vždy příjemně překvapí!!:-)

Marek Goldbach řekl(a)...

Souhlas,100% souhlas.Musim to jeste taky zkusit. Strazovky pro nas maji nachystane more pekneho lezeni, jen ho postupne obevit.

Anonymní řekl(a)...

Jinak, víš i o tom dalším sektoru, co udělali a hlavně vykáceli a vyčistili?..když pokračuješ od Kopyta dál na sokolie tak po 3minutkách dojdeš na menší otevřený prostor a po pravé straně je taková "drolivá"(tipuji nelezl jsem) 15-20m skála a jsou tam navrtané už 3 cesty!! (cca lezení obtížnost 5-6). Nemáš o tom nějaké info od Piačka?.

Marek Goldbach řekl(a)...

Vim ze to tam je, info nemam, nezjistoval jsem.

Anonymní řekl(a)...

tak do tretice: od koho/od coho ... Priedhoria, s kym/s cim ... Priedhorim, etc.

btw, valnu vacsinu novych ciest (tipujem tak 99%) robi Dino Kuran, takze slova vdaky by som smeroval skor hentym smerom :}

tah-sha-tunga

Marek Goldbach řekl(a)...

Prave myslim, ze tyhle cesty delali lehci do 7 Fero, tezsi Dino. Psal sem do databaze na lezce autory oba.

Anonymní řekl(a)...

whatever... najlepsie je sa spytat Juraja Martinku, nech to zisti od Dina. alebo sa spytat rovno jeho, tj. Dina :}

Marek Goldbach řekl(a)...

Tacho, Juraj Martinka vedel mozna tak to, ze Kopyto existuje. Tam jeho vedomosti koncily. Cesty dole napsane nejsou, ziskal sem je od F. Piačeka. V dobre vire pro ostatni sem vyfotil skálu a popsal fotku a ty me tady za neco konstatne jebes a uz me tim pekne seres. Kluci z PB co se pruvodcu tyce nejsou schopni udelat ani soupis novych cest, natoz tak noveho pruvodce.

Nic ofisl to neni. Jestli kluci chteji, aby je vscichni vzivali za to, ze udelali novou oblast, tak si to sepisou samy a daji si tam svoje jmena. Kdo z kluku delal konkretne kterou cestu nevim, nezajima me to, jen usuzuju z obtiznosti.

Zdar

Marek

Marek Goldbach řekl(a)...

A jeste k tem nazvum. Netusim, o co Ti presne jde. Clanek je psany cesky o lezeni na Slovensku, tak sem nazvy sklonoval cesky! Pripada mi to, jako bych se rozciloval nad tim, ze by si nekde napsal, ze si "Bol liezt v Rudiciach" namisto "Bol sem liezt v Rudicích"... Navic, ucit se skolovani slovenskych koncovek v nejblizsi dobe rozhodne v planu nemam.... a pokud by jeste doslo k debate na tema moji kompetence k psani o techto oblastech: v naproste vetsine z nich sem byl za jeden prumerny pul rok vickrat, nez kdejaky lezec z PB studujici v Brne, akorat jen pisu v jinem jazyce...:)

Anonymní řekl(a)...

no, nemusis sa hned rozculovat... :} co sa tyka slovenciny, to mi len trha usi, ale svojimi ustami si rozpravaj ako len chces (ale co Ty vies - mozno, ked sa to naucis poriadne sklonovat, nedostanes raz v nejakej slovenskej krcme od miestneho "Slotu" po hube :p) - btw, ak si to sklonoval cesky, preco mas v kazdom pade koncovku -ie? a seriozne ma to zaujima, lebo je to pre mna zahada (jazykova).
co sa tyka novych ciest, tak po pravde - neviem presne, kto ich robil, ale viem na 100%, ze Dino navrtal cca 7-8 novych ciest rovno pod Podkovou. bolo to cez Velku noc, tj. pred polrokom, a vtedy sa ten sektor este nevolal nijak (resp. Dino nic nespominal), takze podla toho sudim, ze to su jeho... ved to, ze lezie 9, nemusi hned znamenat, ze lahsie cesty vrtat nebude :}
a s tymi chalanmi z PB mas v podstate pravdu :D (v oboch pripadoch)

Radim Kovařík řekl(a)...

boli sme dnes na kopyte a stretli sme zhodou okolností autorov ciest dina a fera, ako píšu názvy a klasu na skalu. trošku to ešte utriasli a pozmenili, takže drobučké odchýlky môžeš opraviť podľa originálu: http://www.gymy.sk/redpoint/indexove/kopyto1.jpg

Marek Goldbach řekl(a)...

hehe, tak to kluci tezce zdevalvovali :)

Díky za info!

Anonymní řekl(a)...

JJ byli jsme tam dneska 30.8. a cesty jsou touto nově upravenou klasifikací hezky popsány i na skále, takže kluci svoje dílko dotáhly do hezkého konce...a tady je konečně i popis se jmény autory. Ladis

Anonymní řekl(a)...

Přikládám link http://www.hkmanin.sk/Sprievodca/Priedhorie/Kopyto.JPG . Ladis