čtvrtek 11. února 2010

Portugalsko - zastavení poslední - Azoia

Na poslední víkend v Portugalsku jsem se opravdu moc těšil. Měla tu už být Janina a naše plány byly jasné. Nehodlali jsme riskovat, jestli se lezci v Portu někam vypraví nebo ne a raději zvolili drahou jistotu v podobě cesty vlakem na jih směr Lisabon s tím, že z hlavního města je to k super lezení daleko blíž. A taky návštěva kamarádky Áji a její Babuchy, důvodů tedy bylo daleko víc...


V plánu bylo Cascais, kde jsme byli a pak snad Sesimbra, kam se busem, vlakem a lodí jede pěkně dlouho. Nakonec velmi milé překvapení v podobě cesty autem způsobilo, že jsme se ocitli v Azoia. Místu, kde se kdysi konal "girl Peztl Rock trip". Přístup jen podle průvodce musí být velmi akční, asi bych pěkně bloudil. Útesy jsou všude kolem a najít ten, kde se leze nebude nic snadného. Leze se ve třech sektorech. Dva z nich jsou hned u sebe, třetí je o kus dál (lepší přesun autem). Lezeni pěkné, ale neporovnatelné s pro nás bližším Španělskem nebo Francií, takže plácat se až na samý konec světa se nevyplatí. Snad jen v případě nějaké objevné výpravy a touze po poznání.

(foto: Luka Kufrin)

Takže, 3 sektory, dohromady ani ne 50 cest. Podle počtu cest tedy poloviční Lidečko. Jenže - Lidečko nemá pod nohama oceán, který krásně práská do jeskyní ve skalách pod vámi. Lezení je klasicky jižní. Co opravdu stojí za zmínku jsou 2 jeskyně, které jsou velmi chytovaté a kratší a tak si v tamější zmenšené St. Linyi zalezou i daleko slabší jedinci než-li Andrada, Sharma nebo náš Adámek - no, bez mála i já, kdybych nebyl tak líný.

Jak tedy zakončit krátkou prezentaci oblasti? Průvodčíka mám, na net dávat nehodlám. Kdo chce, ať mailem poprosí. Pokud někdo bude v Porugalsku, myslim, že se jedná o dost možná o jedno z nejvděčnějších řešení kam na víkend.

A nakonec, kde to vlastně je!


Zvětšit mapu

Žádné komentáře: