sobota 28. února 2009

Dánsko

Lezce upozorňuji, že to tu bude "zas jeden příběh bez lezení", ale už je to tak. Každopádně, po plánovaném severu Španělska (letím v březnu 2009) se už hodlám naplno vrátit k lezení na jihu a poznávání lezeckých oblastí. Přeci jenom - chtěl jsem se podívat tam, kam bych se jinak s lezením nikdy nepodíval. A čas je třeba využít, možná nám přicházející krize na několik let tento krásný a nyní i levný koníček utne. Mimochodem, v Dánsku je taky lezení - nechce se mnou někdo podniknout tento lezecky neskutečně exotický výlet v budoucnu? :)

V Dánsku jsem únorový víkend 2009 nebyl poprvé, ale přesto od mé poslední návštěvy uběhlo dlouhých, téměř 13 let a od první dokonce 17 let. Už dlouho jsem při svých toulkách Evropou přemýšlel, že bych si moc rád spojil ten krásný obraz z dětství, který často postrádal spojitost do plnohodnotného zážitku. I když, Legoland nebo Tivoly jsou v dětských očích naprosto nenahraditelné a jezdící vláčky mi z paměti těžko vyžere i sebesilnější Alzheimer. Po krátkém telefonátu se strejdou a tetou jsem s nadšením zakoupil letenky. 

(Hillerød - Frederiksborg)

Všechno začalo v Praze na letišti, kde jsme se s krachující společností SkyEurope vypravili směr Kodaň. Po asi hodinovém letu jsme přistáli v Kodani, kde už nás čekal strýc. Při průjezdu Kodaní jsem byl až sám překvapený, jak dobře jsem si všechna ta hlavní místa vybavoval, snad i příjezd k domu tety a strýce bych po těch letech trefil.

(Hillerød - Frederiksborg)

Naše rodina žije v městečku Hillerod (se škrtlým "o" :) ). Je to velmi pěkné městečko kousek od Kodaně. Město je známé svým zámkem a okolními zahradami. Zámek byl, nebo snad i je korunovačním místem dánských králů. Uvnitř jsme na doporučení strejdy nebyli. Prej jenom obrazy, všude tma ... jednou dokonce dostali k prohlídce i baterky, to aby ty obrazy v té tmě líp viděli.
(Helsingør - Kronborg)

Kousek od Hillerodu, který se na 3 noci stal naším domovem je velkých zajímavostí víc. My jeden den navštívili Helsingor (taky tam to "ó" škrtli). Tamější zámek proslavil jen a jedině William Shakespeare a ne Hamlet. On vlastně Hamlet na tom zámku nikdy nežil, co nežil - on snad ani nikdy neexistoval. To jen William při konzumaci drog umístil velmože jedné dávné dánské legendy odehrávající se v Jutsku právě na tento zámek. Ale jak nástěnná tabule praví: "místní občané mu za to děkují". V rámci zámku jsou také katakomby (vězení), kde spí Holger Danske - viking, který se probudí a pomůže Dánsku až mu bude skutečně nejhůř tak, jak by asi nám měli pomoci Blaničtí rytíři. Co ale opravdu nedoporučuji minout je muzeum lodí a jejich historii. Modely jsou úžasné a nám suchozemcům krásně ukáží historii a vývoj druhu dopravy, kterou radikálně změnil jeden Čech svým lodním šroubem (sem "vyčučel" z modelů). Každopádně, jestli budu mít možnost ještě jednou se do Dánska vrátit, určitě bych přímo sem zamířil - muzeum si ještě jednou musím projít.

(Kodaň - Amalienborg)

Kodaň - jedna ze světových metropolí, obrovitánský přístav. Téměř 1,3 milionu obyvatel, což je při 5,5 milionech žijících v celém Dánsku skutečně velký podíl. Město je to zajímavé, za navštívení stojí určitě královský palác Amalienborg, mořská pana (fakt malá). Mně se zatím pokaždé nejvíc líbil Nyhavn - starý přístav. Tentokrát, mimo sezonu byl daleko pěknější než v létě, kdy okolí zaplní stoly hospůdek, ale teď skutečně měl své kouzlo. V jednom z domů žil po 20 let Hans Christian Andersen...

(Kodaň - Nyhavn)

Za tak krátkou dobu, vlastně jenom prodloužený víkend se toho víc stihnout nedá. Já si ale přesto utvrdil svůj dětský obrázek, že se jedná o pro život jednu z nejsympatičtějších zemích a že kdybych byl postaven před 40 lety do podobné situace jako strejda s tetou a měl tu odvahu, asi bych s informacemi které teď mám volil stejnou zemi. A to i přesto, že jsem horolezec a Dánsko je placka!

Několik málo špeků:
  • s trochou nadsázky všechno stojí přibližně jako u nás - akorát na konci není Kč ale DKK :)
  • pokud někdo tvrdí, že nezná nic Dánského krom Andersena, asi kecá. Každý musel vidět na vlaku kontejner Maersk, nebo zaslechnout jméno režiséra Lars von Triera. Takový Niels Bohr a jeho model atomu už tak známý být nemusí.
  • Dánsko vlastně není malé. Patří jim Grónsko a Faerské ostrovy. Inu, že by jeden z největších států Evropy? :)
  • jeden z nejbohatších států Evropy a světa (HDP)
  • víte odkud pochází Bluetooth? pche, já už ano! - jeden král Dánska - Harald Modrozubý, vladař v dávné minulosti byl vyhlášeným "spojovatelem"... a i ten bluetooth spojuje. 
  • historická spojitost s ČR je malá. Snad jen dánská královna Dagmar byla dcerou Přemysla Otakara I., jinak se Češi s Dánama v minulosti moc nepotkávali.


Mapa našeho výletu:

Žádné komentáře: