pondělí 11. ledna 2010

St. Tirso - bouldering


Článek budiž inspirací pro ty, co by jednou vyjeli na Erasmus do Porta s tím, že jen polezou, polezou ... a pak se nestačili divit. První škrt udělají finance. Pokud Vám papínek s mamá měsíčně nepřisypou do měchu v bance aspoň těch 200€, tak na lezení můžete zapomenout. Cesta na skály je drahá. Ne dlouhá, ale drahá. Portugalci počítájí náklady nějak zvláštně, ale to vůbec nevadí, protože pokaždé když už v nějakém tom autě jednoho z cca 30lidí, co v 1,8milionovem Portu leze sedím, mám obrovskou radost, že se vůbec někam jede.

Jedna z možností kam se vypravit, a to snad i bez samohybu je St. Tirso. Jezdí tam příměstský vlak a tak snad jako inspirace nebo výzva může posloužit možná cesta pěškobusem na kopec, který je z města pěkně viditelný a stojí na něm kostel. Já tam pěšky už asi jít nestihnu, můj čas  Portugalsku se krátí, ale pro následovníky - zkuste to!




Průvodce, jak už to tak v Portugalsku bývá je zdarma na netu. Místní komunita je tak malá, že by se v případě vytisknutí stejně nikdy neprodali. Je pěkný a dá se podle něj orientovat. Klasa boulderů jě měkká, šutr žere prsty jako nikde jinde. Bouldermatky snad ani není třeba. Jakkoliv bych bez matky sice nikdy nikde nelezl, tak tady je paráda to, že ačkoliv jsou šutry na kopci, pod šutrem je pokaždé rovina, kde se odskočit dá. A za to palec nahoru.




Boulderů je mraky, šak sa podívajte do průvodce (link dodám). Hromada je zamešených, ale i tak se dá přebrat to pěkné. Balvany jsou v krásném lese. Potenciál obrovský. Tak snad v budoucnu fontáč na zimu? :)  Trochu jsem si vzpomněl na Vencu, hlavně na jeho klasu, kterou by portugalčíci asi nepochopili. Ale tak třeba tam někdy někdo ještě někdo české stopy zapíchne do bouldermatky, či snad hlíny. Já zanechal odmešením "Czech direct - 6A+" :) Akorat klasa i boulder samotný dělá spíš ostudu zemi Adama Ondry, Tomáše Mrázka... :-) Přiznávám, že jsme to chtěl pojmenovat po své rodné vísce, ale to portugalci nějak nemohli vyslovit... :)


Zvětšit mapu

Žádné komentáře: